Sanitair installateur

Basis installaties + Aansluiten sanitaire toestellen
 donderdag, avond| Oostende| 07-09-2017 - 07-06-2018| 18:00-21:00
Basis dakbedekking + Dakgoten en afvoeren + Metalen daken
 maandag, avond| Oostende| 04-09-2017 - 04-06-2018| 18:00-21:40
Waterbehandeling en pompen + Specifieke Sanitaire Installaties + Sanitaire installaties
 woensdag, avond| Oostende| 06-09-2017 - 06-06-2018| 18:00-21:00


In de opleiding Sanitair installateur leer je sanitaire toestellen en gastoestellen plaatsen en aansluiten, huishoudelijke en semi-industriële gasverwarmingsinstallaties dimensioneren, installeren, onderhouden en herstellen en metalen dakbedekking, dakgoten en -afvoeren plaatsen.

De opleiding bestaat uit volgende modules:

Deze modules kunnen in combinatie met andere gegeven worden. Dit is afhankelijk van het aantal lestijden van elke aparte module.


Inhoud


Basis installaties

De inhoud van deze module omvat de basisvaardigheden om buizen uit staal en koper voor de aanvoer van vloeistoffen en gassen, te bewerken. Het betreft hier het op maat brengen van buizen, het uitvoeren van eenvoudige buig- en soldeerbewerkingen, evenals het uitvoeren van verbindingen van stalen buizen met schroefdraad. Ook de basisvaardigheden om buizen uit koper, PVC en PE voor de afvoer van wit (regenwater), grijs (huishoudwater) en zwart water (fecaliën), te bewerken, komen aan bod. Het betreft hier het op maat brengen van buizen en het uitvoeren van eenvoudige (koud-)lasbewerkingen en soldeerbewerkingen.


Aansluiting sanitaire toestellen

De inhoud van deze module omvat het plaatsen en aansluiten van sanitaire toestellen op de waterleidingen en de afvoerleidingen, evenals het bewerken van deze leidingen. Ook het plaatsen en onderhoud van eenvoudig kraanwerk en spoelinrichtingen is hier inbegrepen.


Water- en afvoerleidingen

De inhoud van deze module omvat het bewerken van buizen voor waterleidingen in verzinkt staal, gietijzer, koper, PVC, PE en meerlagenbuizen. De gebruikelijke verbindingen zoals lassen, zachtsolderen, hardsolderen, klemmen, persen, lijmen en schroefdraad worden toegepast. Ook het bevestigen van deze leidingen op wanden, vloeren en plafonds is hier inbegrepen.


Gastoestellen

De inhoud van deze module omvat het buigen en verbinden van buizen voor petroleumgas- en aardgasleidingen. Hierbij wordt rekening gehouden met de geldende reglementeringen voor binneninstallaties, zowel voor de verbindingen als voor de plaatsingswijze. Ook het plaatsen en aansluiten van gastoestellen op de gasleidingen, evenals het bewerken van deze leidingen en het voorzien van de luchttoevoeropeningen zit inbegrepen.


Basis dakbedekking

De inhoud van deze module omvat de basisvaardigheden om non-ferro plaatmetaal te bewerken in functie van dakwerk. Het betreft hier knipwerk, eenvoudig soldeerwerk en plooiwerk.


Metalen daken

De inhoud van deze module omvat het vervaardigen en plaatsen van een metalen dakbedekking met staande naad in zink en koper, evenals de aansluitingen. Ook het plaatsen van dampschermen en isolatie zit inbegrepen.


Dakgoten en -afvoeren

De inhoud van deze module omvat het vervaardigen en plaatsen van metalen dakgoten (bakgoten, kilgoten, ...) en het plaatsen van hanggoten. De afwerking aan de zijwanden, de aansluiting aan de regenafvoer en het voorzien van uitzettingen maken deel uit van deze module, evenals de afvoerbuisbewerking in kunststof en de aansluitingen aan het dak (tapbuizen) in metaal en kunststof.


Individuele gasverwarming 1

De inhoud van deze module omvat het omschrijven van de werkingsprincipes van toestellen en toebehoren. Het voorzien van luchttoevoer is hier inbegrepen.


Individuele gasverwarming 2

De inhoud van deze module omvat het dimensioneren, installeren, onderhouden en herstellen van individuele verwarmingsinstallaties, zowel huishoudelijk en semi-industriële. Ook het controleren en aanpassen van de aansluitingen is hier inbegrepen


Specifieke sanitaire installaties

De inhoud van deze module omvat het installeren, onderhouden en herstellen van leidingen voor specifieke installaties zoals natte en droge brandleidingen, zwembaden, warmwatersystemen op alternatieve energie, kleinschalige waterzuiveringsinstallaties en technische en medische gassen.


Sanitaire installaties

De inhoud van deze module omvat het dimensioneren, regelen, installeren, onderhouden en herstellen van sanitaire installaties en warmwatertoestellen op gas/elektriciteit.
Ook het controleren en aanpassen van sanitaire installaties, evenals het bepalen van de plaats van de toestellen zit inbegrepen.


Waterbehandeling en pompen

De inhoud van deze module omvat het installeren en onderhouden en elektrisch aansluiten van installaties voor gebruik van regen- en grondwater, pompen voor drukverhoging en pompen voor afvalwater. Het installeren en onderhouden van waterbehandelingstoestellen voor drinkwater en het behandelen van afvalwater is hier inbegrepen.


Voorkennis vereist?

In het structuurschema voor de modules waar een pijl naartoe wijst.


Studiekosten

Inschrijving: € 180
Grondstoffen: € 20